Formule 1

Formule 1: Räikkönen pakt verrassende winst; Schumacher kampioen

McLaren-Mercedes haalde haar eerste zege van 2004. Kimi Räikkönen pakt voor de tweede keer in zijn carriére de overwinning. Drie keer moest de Safety-Car vandaag (zondag 29 augustus 2004) worden ingezet op het Circuit des Ardennes. De vierde plek zag Antonio Pizzonia aan zijn neus voorbij gaan toen zijn versnellingbak het begaf. Een zo goed als zekere vijfde plek ging in de voorlaatste ronde voor letterlijk in rook op Ricardo Zonta. De zesde positie leverde Christian Klien een aantal broodnodige punten op. En Michael Schumacher werd voor de zevende keer Wereldkampioen. Dat was de Grand Prix van België in 2004.

Tekst: Christiaan W. LustigFoto: Formula-One.net

Räikkönen wint zeer spannende Grand Prix
Het leek wel of alle spanning die twee weken geleden (Hongarije) ontbrak was opgespaard voor de Grand Prix van België. Kimi Räikkönen bleek degene met de langste adem en kwam als eerste over de finish na 44 lange, lange ronden. Michael Schumacher moest zich vandaag " en dat was voor het eerst dit seizoen " gewonnen geven. Desondanks veroverde de Duitser voor de zevende keer het Formule 1-Wereldkampioenschap. Rubens Barrichello, die door een touché van Mark Webber in de eerste bocht was teruggevallen naar de allerlaatste plek, reed een ijzersterke race. Hij kon het Ferrari-feest op het podium compleet maken met zijn derde plaats.

Verrassende namen in de punten
De topacht werd bevolkt door coureurs die daar normaal gesproken niet rijden. Dat was de hele race al zo, want zowel Antonio Pizzonia als Ricardo Zonta moest de strijd staken vanaf de vierde plaats. Dat leverde Sauber-coureurs Felipe Massa en Giancarlo Fisichella de vierde respectievelijk vijfde plaats op. Christian Klien weerstond de druk op zijn schouders en pakte voor jaguar de zesde positie mét de bijbehorende drie punten. David Coulthard, die tot tweemaal toe met een beschadigde bolide een volle ronde terug moest rijden naar de pits, werd voor de moeite beloond met twee punten. Olivier Panis pakte het laatste puntje weg.

Drie Michelin-coureurs met klapband
De grootste blamage van het weekeinde was toch wel Michelin. Eerst zag Coulthard zijn rechter achterband exploderen en een lading punten door zijn vingers glippen. Even later was het Jenson Button die op het rechte stuk 'Kemmel', waar de coureurs ruim 320 km/u op de klok hebben, hetzelfde gebeuren. In zijn spin nam hij ook Zsolt Baumgartner nog even mee, die hij zojuist op een ronde wilde zetten. Juan Pablo Montoya was tenslotte de derde coureur voor wie het Franse rubber een einde aan de strijd maakte en dat terwijl hij op koers lag voor een podiumplek.

Trulli en Renault verliezers van de dag
Met al die winnaars van vandaag " Räikkönen, McLaren, Schumacher, Barrichello, Sauber, Klien " waren eigenlijk alleen Renault en dan specifiek Jarno Trulli vandaag de verliezers. De Italiaan vertrok van pole-position, reed na de eerste pitstops op een vierde plek, maar werd door Montoya in de rondte geduwd in het gevecht om die positie. Fernando Alonso had een heftige, maar korte race: de Spanjaard pakte bij de start de tweede plek van Schumacher, maar nog voordat hij de pits had opgezocht, zorgde een lekkage ervoor dat hij van de baan spinde.

11. Nick Heidfeld Jordan-Ford -4 ronden

(* = Zonta viel uit, maar had op dat moment al een ronde voorsprong op Heifeld.)

20. Zsolt Baumgartner 1

(* = Barrichello kan, met vier races te gaan, nog gelijk komen op punten, maar dan zou Schumacher winnen op basis van zijn aantal zeges.)

9. Jordan-Ford 5
10.Minardi-Cosworth1