Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 1

Formule 1: Brawn GP slaat dubbelslag in Spanje

Jenson Button heeft zijn vierde overwinning van het seizoen behaald tijdens de Grand Prix van Spanje. De Engelsman in dienst van Brawn Grand Prix profiteerde van een niet al te best gekozen tactiek voor zijn teamgenoot Rubens Barrichello, die wel nog tweede werd. Mark Webber mocht ook de gang naar het podium maken

Tekst: Maarten Overdijk

Tijdens de Spaanse Grand Prix zou het allemaal anders zijn. Veel teams hadden updates voor hun wagens, steeds meer teams beschikken over de dubbele diffuser en Brawn Grand Prix zou het zwaar gaan krijgen. Niets van dat alles was waar. Het was ‘gewoon’ Button die de race won. Het was ook ‘gewoon’ een niet echt enerverende race, zoals helaas wel vaker op het circuit van Barcalona.

Tumultueuze start
Als de rode lichten doven begint het spektakel direct. Timo Glock komt heel slecht weg vanaf zijn zesde positie en verder in het veld zien we direct wereldkampioen Lewis Hamilton het gras langs de pitmuur ‘benutten’ in zijn run naar de eerste bocht. Vooraan is Vettel niet goed weg, in tegenstelling tot Rubens Barrichello. De Braziliaan duikt buitenom langs teamgenoot Button, Felipe Massa sluit aan als derde. Vettel en Webber volgen.

In het gedrang in het middenveld vallen er letterlijk rake klappen. Nico Rosberg is onbedoeld aanstichter van een crash met de nodige chaos tot gevolg. In de tweede knik, linksaf, glijdt de Duitser van de binnenste curbstone af waardoor hij Jarno Trulli licht toucheert. De Italiaan verliest de controle over zijn Toyota, gaat dwars aan de rechterzijde van de baan en zodra zijn auto iets grip pakt, is hij niks anders dan passagier wanneer zijn bolide de baan oversteekt. Adrian Sutil heeft geen schijn van kans en knalt er bovenop. Sébastien Buemi probeert de ellende te ontwijken, stuurt naar rechts, waarmee hij Scuderia Torro Rosso teamgenoot Bourdais en zichzelf in één vloeiende beweging elimineert. Met vier zwaar gehavende bolides langs de baan en een vracht aan onderdelen en bodywork splinters op de baan, is het logisch dat de wedstrijdleiding de race neutraliseert door middel van de safetycar.

Webber versus KERS
Als de wedstrijdleiding de race na vier ronden weer vrijgeeft, behoudt Rubens Barrichello eenvoudig de leiding. Fernando Alonso doet een aanval op de vijfde plaats van Mark Webber. De Spanjaard, voor wie duizenden dolenthousiaste landgenoten op de banken staan, maakt gebruikt van zijn KERS systeem wanneer hij met zijn Renault in de slipstream van de Australiër duikt. Webber dwingt Alonso tot op het gras aan de rechterzijde van de baan, maar Alonso zet door en haalt Webber in. Echter, de voormalig wereldkampioen remt midden op de baan aan voor de eerste bocht en ziet direct Mark Webber weer langszij komen, waarmee de volgorde blijft zoals die was.

Niet de dag van de Finnen
Als het niet gaat, dan gaat het vaak ook echt niet. Het klinkt erg clichématig, maar het omvat wel de kern van het seizoen van Heikki Kovolainen tot nu toe. De Fin, die het toch al lastig heeft als teamgenoot van Lewis Hamilton, heeft al zo weinig raceronden afgelegd dit jaar en ook nu kan hij er weer niet al te veel bijschrijven. Hij valt met aandrijvingsproblemen uit vanaf een kleurloze positie in het middenveld. Hetzelfde overkomt zijn landgenoot Kimi Raikkönen. De Ferrari coureur die ook al een dramatisch seizoen meemaakt, moet zijn scharlaken rode wagen noodgedwongen langs de baan parkeren met technisch euvel.

“Rubens, je moet sneller”
Richting de eerste serie pitstops hebben de beide Brawn GP rijders een voorsprong opgebouwd, alleen niet tot volledige tevredenheid van nummer twee Button. Over de boordradio maant hij teamgenoot Barrichello via de teamleiding motiverend toe om het tempo op te voeren.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet