Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 1

Formule 1: Niemand minder dan Giancarlo Fisichella op pole in Spa-Francorchamps

fisichella

Dat Spa-Francorchamps vol verrassingen zit is bijna een cliché, maar dat Giancarlo Fisichella hier poleposition scoort is zelfs op Spa ongelofelijk. Normaal leidt de regen in de Ardennen de verrassingen in, maar dit was vandaag niet eens nodig. Fisichella drong dit jaar nog niet eens door tot Q3 en de verhalen over het uitgedoofde kaarsje bij de Italiaan waren er legio. Maar op dit grote-mannen-circuit weet de Force India-rijder voor het eerst in 2009 door te dringen tot de laatste kwalificatiesessie, waar hij maar gelijk iedereen het nakijken geeft en de pole scoort. De brandstofhoeveelheid zal vast meespelen, maar het blijft een geweldig resultaat. De verrassingen houden niet op bij Fisichella, want Jarno Trulli wordt tweede (waar was Toyota de laatste races?) en Nick Heidfeld wordt derde (waar was BMW het hele jaar?).

Tekst: Daan Jeuken

Scharlaken schaamrood
Na het zelf tot oefenweekend omgedoopte raceweekend in Valencia zal Luca Badoer op het circuit waar de mannen van de mietjes worden onderscheiden moeten laten zien dat hij het Ferrari-zitje waardig is. Kwam de herintreder in Valencia nog niet in de buurt van de tijden van de andere rijders, in Spa komt hij wel wat dichterbij. In een laatste poging niet laatste te worden verspeelt Badoer echter zijn hand als hij te enthousiast de bocht induikt, zijn auto verliest en achteruit de bandenstapel in stuitert. De Ferrari staat vast en maakt net voor het vallen van de vlag een einde aan de eerste kwalificatiesessie. Waarschijnlijk is het voor Badoer ook een einde aan zijn laatste kwalificatiesessie want het schaamrood op de kaken van het Ferrari-team kleurt nog roder dan de Ferrari zelf.

Fernando Alonso en Robert Kubica hebben geluk, want zij zijn het punt van Badoers spin al voorbij en kunnen zich op de valreep nog net veilig rijden. Romain Grosjean moet wel van zijn gas, tot opluchting van Lewis Hamilton die zo met de hakken over de sloot doordringt naar Q2. Buemi, Alguersuari en Nakajima doen het ook niet goed genoeg voor sessie twee.

Titelbibbers nekken Button
De leider in het kampioenschap veinst al weekenden lang dat er geen problemen zijn, maar de kampioenschapsbibbers komen in Spa toch wel overduidelijk aan het licht. Terwijl Barrichello zich op p6 gemakkelijk veilig rijdt, komt Jenson Button niet verder dan de veertiende tijd. Schrale troost voor de Brit is dat hij in goed gezelschap moet afhaken na Q2; ook Hamilton, Alonso en Kovalainen halen de laatste sessie niet. Adrian Sutil komt nipt te kort om door te stoten tot Q3, maar zijn teamgenoot Giancarlo Fisichella laat eindelijk eens een keer een hoogtepuntje zien.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet