Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Sportscars

Sportscars: Toyota wint thuisrace op Fuji; Audi 2-3

fuji-jeffcarter-maclean

Na een overwinning op Interlagos heeft Toyota ook haar thuisrace op Fuji gewonnen. Voor vele duizenden Japanse fans versloeg de Toyota TS030 Hybrid van Kazuki Nakajima, Alexander Wurz en Nicolas Lapierre in een boeiend gevecht de twee Audi Sport Team Joest Audi R18 e-tron quattros. Omdat Rebellion Racing de LMP1 Privateer Teams Trophy wist te veroveren was er een dubbel succes voor Toyota.

Tekst: Marcel ten Caat
Foto: Jeff Carter/MacLean Photographic

Op Fuji waren Audi en Toyota zeer aan elkaar gewaagd en ging het tot begin van het vierde uur redelijk gelijk op. Benoit Treluyer raakte vervolgens echter de Aston Martin Vantange van Stefan Mücke en moest met een beschadigde neus de pits opzoeken. Gelukkig voor de Fransman verloor hij niet heel veel tijd omdat de safety car naar buiten was gestuurd om het schoonmaken van het circuit mogelijk te maken, maar toen de wedstrijdleiding vervolgens de Audi coureur een straf oplegde liep het verschil ineens op tot bijna 50 seconden.

Na de straf voor Audi werd het een tactisch spelletje tussen de beide fabrikanten, waarbij het zeker was dat de Toyota nog een keertje binnen zou moeten komen voor een korte stop vlak voor het einde van de race. In de laatste stop van André Lotterer besloot Audi de banden op de Audi R18 e-tron quattro niet te wisselen, in de hoop dat de Duitse coureur voor de Toyota van Kazuki Nakajima zou uitkomen. De laatste stop van de Japanner verliep echter vlekkenloos en hij keerde met vijf seconden voorsprong terug op de baan.

Daarna liep Nakajima snel uit en besloot hij, achter Tom Kristensen rijdende in de laatste anderhalve ronde, geen onnodig risico meer te nemen. Tot grote vreugde van zijn teamgenoten en de vele fans kwam Nakajima vervolgens als overwinnaar over de streep.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet