Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Sportscars

Sportscars: Jos Verstappen met Lola-Aston Martin naar Le Mans

lms_spa_7
Met zo'n Lola-Aston Martin rijdt Jos Verstappen vermoedelijk in Le Mans

Zelf kon hij er nog niets over zeggen toen we hem ernaar vroegen, maar we gaan ervan uit dat Jos Verstappen dit jaar met een Lola-Aston Martin van het Aston Martin-fabrieksteam zal uitkomen in de 24 Uur van Le Mans. De Limburger was dit weekeinde aanwezig tijdens de 1000-kilometer-race in het Belgische Spa-Francorchamps, waar hij ondermeer sprak met Aston Martin-baas David Richards. Medio deze week is er meer nieuws, zo vernamen we uit Britse kringen.

Tekst: René de Boer
Foto: Willem J. Staat


Hoe de teamsamenstelling bij Aston Martin bij een eventuele komst van Jos Verstappen gaat worden, is niet helemaal duidelijk. Met de Tsjechen Jan Charouz en Tomas Enge en de Duitser Stefan Mücke in de ene auto en de Zwitser Harold Primat, de Portugees Miguel Ramos en de Brit Darren Turner in de andere leek Aston Martin Racing in Spa een complete rijdersbezetting te hebben, waarvan werd aangenomen dat die ook zo in Le Mans zou worden ingezet.

50 jaar na laatste Le Mans-zege Aston Martin

Hoe dan ook, de mogelijkheid dat Verstappen bij het gerenommeerde Britse merk gaat rijden, is een interessant vooruitzicht. Tijdens de twee tot dusver verreden races in de Le Mans Series eindigde er telkens minstens één Aston Martin op het podium: in Barcelona werd er gewonnen, in Spa werd de Aston Martin derde. Natuurlijk is de concurrentie in Le Mans met drie fabrieks-Audi's, drie Peugeots plus de Pescarolo-Peugeot en nog tal van andere auto's wel sterker, maar het Britse team worden zeker serieuze kansen op een goede klassering toegedicht. Het is dit jaar precies 50 jaar geleden dat Aston Martin met Roy Salvadori en Carroll Shelby in de DBR1 de beroemde race won. Nog een uniek feit: de Aston Martins zijn uitgevoerd in de zeer tot de verbeelding sprekende kleuren van oliemaatschappij Gulf, die beroemd werden gemaakt door de onvolprezen film "Le Mans" van Steve McQueen.

Coupé in LMP1-klasse première voor Verstappen
Jos Verstappen leverde vorig jaar een belangrijke bijdrage aan de klassezege van Van Merksteijn Motorsport by Equipe Verschuur in de LMP2-klasse op Le Mans, door vooral in de nacht in de regen fabuleuze rondetijden te draaien. Als hij inderdaad tot een overeenkomst met Aston Martin komt, wordt dat voor hem ook weer een nieuwe uitdaging: hij reed nog niet eerder met een coupé (een gesloten prototype) en ook nog niet eerder in de LMP1-categorie, de hoogste divisie bij de sportwagens. We moeten een hele tijd teruggaan naar de laatste Nederlander die deel uitmaakte van een fabrieksteam in de LMP1-klasse in Le Mans en komen dan uit bij Jan Lammers, die in 1998 reed voor het fabrieksteam van Nissan Motorsport en destijds een R390 bestuurde met Eric Comas en Andrea Montermini.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet