Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Clio Cup

Clio Cup: Mikko Heino verrassende winnaar tweede race

480_podium2_0205_1740

De tweede race van de Dutch Renault Clio Cup op Spa-Francorchamps is gewonnen door Mikko Heino. Een prachtige en onverwachte prestatie van de Fin, die dit weekend zijn eerste races met een Clio reed. Sandra van der Sloot (tweede) en Christiaan Frankenhout pakten de overige podiumplaatsen.

Tekst: Roy van der Laan
Foto's: Peter Kühl


Mikko Heino had ’s ochtends op een natte baan de poleposition veiliggesteld. Wie dacht dat Sandra van der Sloot (tweede startplek) wel even snel orde op zaken zou stellen, zat ernaast. Heino leidde de regenrace van start tot finish. In het tweede deel van de race week Sandra geen millimeter van zijn achterbumper, maar ze zag geen kans om de eerste plek over te nemen.
De derde plaats ging naar Christiaan Frankenhout. Hij startte als negende, in de tweede ronde lang hij al op de vijfde plaats. Vervolgens rekende hij af met Ronald Morien en werd hij geholpen door Max Braams, die zijn prachtige derde plek uit de beginfase niet vast kon houden.
Addie van de Ven reed ook een sterke race. Gestart als achtste, klom hij op naar de vierde plaats.

480_podium_2_0205_1742

Wilbert van den Burg winnaar Olympia Cup
Achter Ronald Morien en Marcel Duits eindigde Wilbert van den Burg als zevende algemeen, hij was daarmee de beste in de Olympia Cup. Max Braams maakte, zoals vermeld, een uitstekende start. Helaas voor de jonge coureur kon hij zijn derde plek niet vasthouden. De negende positie was uiteindelijk zijn deel, goed voor de tweede beker in de Olympia Cup. Hans Bos eindigde als derde Olympiër.
Sheila Verschuur had haar dag niet. Gestart als tiende, kwam ze als twaalfde over de finish. Daarmee verloor ze de eerste plaats in het tussenklassement aan Sandra van der Sloot.

480_heino_0205_1713

Sterk in de regen
Mikko Heino reed vorig jaar in het Dutch GT4. Nu is hij met zijn team Madeno Racing overgestapt in een Clio. “Afgelopen woensdag reed ik mijn eerste ronden met de Clio. Dit zijn dus mijn eerste races met deze auto”, aldus de Fin die gelukkig ook Engels spreekt. “Het was een moeilijke race. Mijn banden waren helemaal aan het einde van hun Latijn, ik had heel veel onderstuur. Daarnaast drong Sandra heftig aan. Het was een mooi gevecht.”
Het hielp wel dat de race op een natte baan verreden werd, vond Heino. “Ik doe het altijd goed in de regen.” En nu? “We denken om ook aan de andere evenementen van de World Series by Renault mee te doen. Verder rijd ik dit jaar mogelijk nog een race in Assen in de Nederlandse Clio Cup.”

Veel onderstuur
Sandra kon Mikko niet aanvallen. “Ik had heel veel onderstuur, ik kon gewoon niks doen. Rijden met onderstuur is een kwestie van overleven. Ik had alleen een kans als Mikko een foutje maakte, maar dat bleef uit.”
Christiaan Frankenhout had het ook niet makkelijk. “Na een paar ronden kreeg ik een tik, toen stond het stuur scheef. Vooral in linkerbochten had ik veel problemen. Als ik die tik niet gehad had, had ik misschien verder naar voren kunnen komen.”

Uitslag:
1. Mikko Heino, 8 ronden in 25:19.769
2. Sandra van der Sloot, op 0.791 sec.
3. Christiaan Frankenhout, op 4.440
4. Addie van de Ven, op 5.080
5. Ronald Morien, op 6.708
6. Marcel Duits, op 7.334
7. Wilbert van den Burg, op 10.295
8. JJ Magelhaes, op 14.066
9. Max Braams, op 17.883
10. Hans Bos, op 19.479

Stand na vier races:

1. Sandra van der Sloot 61
2. Sheila Verschuur 55
3. Addie van de Ven 53
4. Christiaan Frankenhout 36
5. Ronald Morien 34
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet