BOSS GP

BOSS GP: Marijn van Kalmthout wint race 1, Klaas Zwart tweede met verkeerde afstelling

480_mvk_8193

Marijn van Kalmthout heeft zijn derde BossGP race op rij gewonnen. Op TT Circuit Assen was de Hoofddorper het hele veld te snel af, met als snelste rondetijd een 1.26.788 op een vochtige baan. Klassementsleider Klaas Zwart werd tweede, nadat hij in de opwarmronde bij het uitkomen van de chicane spinde. Ingo Gerstl stuurde zijn GP2 naar de laatste podiumplaats in de Open klasse. In de Masters klasse staat er geen maat op Karl-Heinz Becker. De Duitser won wederom en gaat nu, ondanks dat hij het eerste evenement niet reed, aan de leiding in de Masters klasse.

Tekst: Marco Antheunisse, foto’s: Peter van Egmond

Tijdens de kwalificatie op zaterdag was de baan deels nat en deels droog. Veel coureurs kozen voor regenbanden, maar dat bleek niet de snelste optie. In de laatste ronde pakte Van Kalmthout op slicks de pole, terwijl Klaas Zwart op regenbanden de tweede tijd neerzette. Ingo Gerstl reed de derde tijd en regerend kampioen Henk de Boer de vierde tijd.

480_kz_grid_7999

Dempers
Bij de rollende start heeft Marijn van Kalmthout al direct een voorsprong genomen. Reden is een spin van Klaas Zwart net voor het opkomen rechte eind. “Omdat het spetterde toen we de grid opkwamen besloten we om de afstelling van de dempers te veranderen van hard naar zacht. De vijf minuten die we daar altijd voor hebben was echter ingekort en net toen we de afstelling voor op zacht hadden gezet kwam het sein dat de monteurs van de grid weg moesten. Dat betekende dat we achter nog op hard stonden. In de opwarmronde merkte ik al direct dat het een moeilijke race zou worden, want door het verschil in de voor- en achterafstelling had de auto enorme onderstuur. De achterkant gleed continu weg en omdat de baan weinig grip had, waarschijnlijk doordat er dit weekend alleen maar motoren racen, was het erg lastig. Jammer dat ik net voor de race van start ging spinde, want daardoor was Marijn direct weg. Maar ja, ‘that’s racing’.

480_bossgp_assen_start_8010

Als een raket
Van Kalmthout ging als een raket en kwam na één ronde al door met een voorsprong van 10 seconde op Ingo Gerstl op P2. Die was door de spin teruggevallen tot achter Karl-Heinz Becker, maar stelde al in de tweede ronde orde op zaken en pakte de tweede positie terug. De regen zette niet door en de tijden werden ronde na ronde verbeterd. In de vierde ronde leek Zwart op weg naar Van Kalmthout, de achterstand liep terug naar iets meer dan 8 seconden. Maar vanaf ronde zes liep Van Kalmthout weer uit, om in ronde acht de snelste rondetijd van 1.26,788 op de klokken te zetten.

Ingo Gerstl reed ondertussen comfortabel op de derde plek,op een seconde of vijf gevolgd door Henk de Boer. Die ondervond in de tiende ronde echter ook problemen en viel hierdoor terug naar de vijfde plek.