Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
GT

Div: Formule ADAC: Wilhelmus voor Beitske Visser

480_beitske_podium_2696

Beitske Visser heeft geschiedenis geschreven door als eerste vrouw een wedstrijd in de Formel ADAC winnend af te sluiten. De 17-jarige Nederlandse, die gisteren nog met de ziekenwagen moest worden afgevoerd, startte vanaf pole position, verloor één plaats maar heroverde met een fraaie actie de leiding om vervolgens onbedreigd naar de overwinning te rijden. De Zweed Gustav Malja legde beslag op plaats twee terwijl Marvin Kirchhöfer als winnaar van de eerste twee races genoegen moest nemen met plaats drie.

Tekst: Remco Scheelings
Foto's: Chris Schotanus

Omdat de startopstelling van de derde en laatste Formel ADAC-race wordt bepaald door de omgekeerde finishvolgorde van race twee, mag Beitske Visser vanaf pole position vertrekken, gevolgd door Hendrik Grapp, de snelle Thomas Jäger en Alessio Picariello. Indy Dontje staat op plaats vijf en de winnaar van de eerste twee Zandvoort-races, Marvin Kirchhöfer op acht.

480_start_formel_adac_3_4904

480_start_2525

Bij de start is Visser goed weg maar Grapp heeft een nog net iets betere start en omdat hij aan de binnenkant staat, kan hij voor Visser de leiding nemen. Eigenlijk gebeurt hetzelfde op de tweede rij waar Jäger gepasseerd wordt door Picariello. In deze strijd om plaats drie raken drie rijder elkaar bijna, waarbij Jäger zelfs in de Gerlachbocht spint en moet opgeven.

Aan kop lijkt Grapp in eerste instantie iets weg te lopen maar al snel begint Visser terrein goed te maken en sluit aan in de slipstream van de leider. Op drie heeft Picariello het zwaar om een aandringende groep van vijf auto’s achter zich te houden. In deze groep rijdt Dontje op een achtste plaats algemeen. In de vierde ronde komt Visser uit de slipstream, neemt bij het aanremmen voor de Tarzanbocht de leiding over en trekt meteen een gat naar Grapp. Op drie heeft Picariello wat ruimte maar krijgt nu Dalewski in zijn nek die Kremer is gepasseerd. Kirchhöfer kan dit keer niet veel uitrichten en ligt zevende, twee plaatsen voor Dontje.

480_beitske_actie_2546

Aan kop loopt Visser stukje bij beetje weg bij Grapp. Picariello heeft een heel vechtend treintje achter zich van vijf auto’s. Gustav Malja doet daarbij de beste zaken door in één actie zowel Picariello als Dalewski te passeren en plaats drie te pakken. In de strijd om plaats vijf spint Kremer en kan een topklassering vergeten. Na elf ronden heeft Visser een voorsprong van vijf seconden op Grapp die echter een ontketende Malja in zijn versnellingsbak weet. In dezelfde ronde heeft de Zweed plaats twee al te pakken en zou nu op weg kunnen gaan naar Visser. Daarachter sluit Dalewski meteen aan bij Grapp en in de Tarzanbocht raakt het duo elkaar. Voor Grapp is de race over terwijl Dalewski zijn weg met wat tijdverlies kan vervolgen.

Door alle aanvaringen voor zijn neus rijdt Kirchhofer nu opeens achter Visser en Malja op drie, terwijl Dalewski ondanks het uitstapje nog op vier rondgaat, maar nu wordt bedreigd door Jeffrey Schmidt en Roy Nissany. In de laatste ronde gaat het dan toch nog mis voor Dalewski als in het Scheivlak zijn linker achterwiel voor zichzelf begint en de Pool in de grindbak tot stilstand komt. Aan kop heeft Visser met een voorsprong van ruim vier seconden niets meer te duchten en passeert als eerste de finish. De Nederlandse is daarmee de eerste vrouw die een Formel ADAC wedstrijd op haar naam schrijft en zeker gezien wat er gisteren gebeurde en het feit dat ze vanmorgen vroeg nog in het ziekenhuis lag, een prachtige prestatie. Malja legt beslag op plaats twee en Kirchhöfer mag voor de derde keer dit weekend op het podium plaatsnemen. Dontje rijdt dit keer een wat anonieme wedstrijd en eindigt op een achtste plaats.

480_beitske_5062

Uiteraard is Visser dolgelukkig met haar fraaie winst en had even de pijn niet gevoeld. “We hebben de stoel vanmorgen een beetje aangepast zodat er geen druk op mijn rug kwam. Alleen in de opwarm- en uitloopronde voelde ik de pijn, tijdens de race niet. Adrenaline en concentratie doen dan wonderen. Het uit de auto stappen ging echter weer wat moeilijk en toen mijn vader me op mijn rug sloeg om me te feliciteren deed het wel even zeer. Bij de start was ik de leiding meteen kwijt maar eenmaal aan kop zag ik dat ik het wel zou kunnen houden”, aldus de nuchtere Nederlandse na haar fraaie prestatie.

480_podium_5088

Uitslag race 3 Formel ADAC
ADAC Masters Weekend, Circuit Park Zandvoort, zondag 6 mei 2012
1. Beitske Visser, Lotus
2. Gustav Malja, Neuhauser Racing + 3.958
3. Marvin Kirchhöfer, Lotus + 7.310
4. Jeffrey Schmidt, Lotus + 12.054
5. Roy Nissany, Mücke Motorsport + 12.487
6. Luca Caspari, Mücke Motorsport + 15.204
7. Alessio Picariello, G&J / Schiller Motorsport + 17.085

bx5c3064

8. Indy Dontje, Lotus + 17.873
9. Jason Kremer, Mücke Motorsport 18.876
10. Florian Herzog, Mücke Motorsport + 19.415
11. Nicolas Pohler, Team KUG Motorsport + 24.367
12. Kim Alexander Giersiepen, KSW Motorsport + 35.643
13. Felix Wieland, HS Engineering + 42.858
14. Sebastian Balthasar, G&J / Schiller Motorsport + 43.013
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet